Sonntag, 8. Juli 2007

ERZiNCANÌN TATLILARI

D-e-r-y-a-24 will become famous soon enough
Turq Erzincanin Yöresel Yemekleri (Tatlilar)

BAKLAVA YAPIMI


Bir bardak su, bir bardaktan biraz az yağ, iki limon suyu ve çok az da tuz hazırlanır. Un ile karıştırılır. Yarım saat dinlendikten sonra fındık büyüklüğünde topaklar yapılır. Hamuru fazla yorulmaz fındık büyüklüğünde ki topakların beş tanesi tekrar bir topak haline getirilir. Yufkaların mümkün olduğu kadar ince açılması gerekir. Hazırlanan yufkalar tepsiye serilir. Topak sayısı yarı olunca ortasına bol ceviz ekilir. Kalan yufkalar tekrar tepsiye serilir. Henüz pişmeden eşkenar dörtgen şeklinde kesilir. Hafif yağlanarak pişmeye bırakılır. Pembeleşmeye başlayınca fırından alınıp yarım kilo kadar tereyağı dumanı çıkacak kadar dağlandıktan sonra tepsinin üzerine dökülür. Tekrar fırına konur ve 5 dakika sonra alınır.





SARIĞIBURMA YAPIMI
Bir yumurta, bir bardak su, yarım bardak tereyağı ile yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında yoğrulan hamur yarım saat dinlendirilir. Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde topaklar yapılır. Sonra çok ince olarak açılır. Yufka arasına bolca ceviz konur. Sarık şeklinde bükülerek tepsiye konur. Fırına koymadan evvel kızgın yağ dökülür. Sonra fırına konur. Fırından alınır. Soğumaya bırakılır. Tam soğuduktan sonra üzerine kestirilmiş şeker tatlısı dökülür.



LOKMA VE TULUMBA TATLILARI


Bunların her ikisinin de hamuru aynı olur. Hamur kaşıkla alınıp tavaya konursa lokma tatlısı, bir makinadan konulursa buna da tulumba tatlısı denir. Bundan başka bohça tatlısı da yapılır ki bununda hamuru aynıdır. Yağ, süt, yumurta ile un yoğrulur. Dinlendikten sonra tavada kızartılır. Üzerlerine kestirilmiş şeker dökülür. Ancak bohça tatlısı ceviz kadar alınarak açılan yufka karelere bölünür. 10 cm kadar olan karelerin içine ceviz konularak köşelerinde bohça gibi kıvrılır. Kızartıldıktan sonra üzerine kestirilmiş şeker dökülür.


LÜLE BAKLAVA
Bir bardak süt, bir bardak 'da tereyağı ile un yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında olan hamur yarım saat dinlendirilir. Yumurtanın sarısı kadar yuvarlaklara ayrılır. Çok ince olarak oklava yardımı ile açılır. Açılan yufka kalın bir oklavaya sarılır. Sarıldıktan sonra her iki baştan ortada toplanacak şekilde büzülür. Sonra tepsiye dizilir. Üzerine kızgın yağ döküldükten sonra her iki baştan ortada toplanacak şekilde büzülür. Sonra tepsiye dizilir. Üzerine kızgın yağ döküldükten sonra fırına konur. Çok az pembeleşince fırından alınır. Üzerine pudra şekeri serpilir.




LOKUM
250 GR. yağ elde sıvı hale gelinceye kadar yoğrulur, Bir yumurta, bir yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı limon suyu unla kulak, memesi yumuşaklığında yoğrulur. Bu hamur tepsiye konur. Fırına verilir. Piştikten sonra üzerine pudra şekeri serpilir.




HELVA
Yarım kilo tereyağı yeteri kadar unla karıştırılır bir kapta yoğrulur. Kızarıncaya kadar kavrulduktan sonra bir bardak sütte şeker ezilir. Helva tencerenin bir kenarına alınır. Hazırlanan sütlü şeker tavanın boş kenarına dökülür. Kaynamaya başlayınca ateş söndürülür. Bu defa her ikisi karıştırılıp dinlenmeye bırakılır. Daha sonra tabaklara konur.



HAŞIL
Sütlü haşıl, pekmezli haşıl, ballı haşıl ve yağlı haşıl olmak üzere dörde ayrılır.
Sütlü Haşıl
Aş yarmasının ufağından bir miktar alınır, biraz piştikten sonra üzerine un ilave edilerek biraz daha karıştırılarak pişirilir. Marmelat haline geldiğinde, biraz soğutularak üzerine süt dökülür ve servis yapılır.
Ballı Pekmezliği ve Yağlı Haşıllar
Kaynayan suya un katılır. Marmelat haline gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır, soğuduktan sonra tabaklara konur. İsteyen bal, isteyen pekmez, isteyen de yağ dökerek yer.




KAYGANA
Üç dört tane yumurta, yarım kilo süt ve un marmelat kıvamında yoğrulur. Tavada yağ kızdırılır. Ocaktan geri alınır. Yapılan hamurdan kaşıkla alınarak tavaya konur ve daire şeklinde dağıtılır. Tekrar ocağa konur. İyice kızarıncaya kadar pişirilir. Servis yapılır.



BİŞİ
Genellikle hamur (Ekmek Yapımı) günlerinde pişirilir. Ekmek için hazırlanmış künt (topak) lar dan bir kaç tane alınır. Un ile biraz yassıltılarak tava içinde kızdırılmış yağda iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

12 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

"ERZiNCAN`IN TANDIR YEMEKLERi" ve ötesini Erzincan Kemaliye İlçesinin sayfasından okuyabilirsiniz.

http://www.kemaliye.net/


http://www.ajans.kemaliye.net/


http://www.forum.kemaliye.net/


http://www.senlik.kemaliye.net/

Anonym hat gesagt…

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Elen

Anonym hat gesagt…

Lol d b kaw madadale nyan? )makalimutan mo may screw ka sa
tenga ) ehehhehe pero ang CUTE i like!! enge ng token n gnyan ha!
! haze will collect my tokens will be sending you some too!



Also visit my website everydayhealthmatters.Com

Anonym hat gesagt…

Magnificent goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just too
magnificent. I actually like what you've acquired here, really like what you're stating and the way in which you say it.
You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
I can't wait to read far more from you. This is actually a wonderful web site.

Feel free to visit my webpage; xerox phaser 8560 ink

Anonym hat gesagt…

i need a vehicle driver hp 1005 for os windows 7.


my web blog - xerox phaser 8560 toner

Anonym hat gesagt…

I think that everything published made a bunch of sense.
But, what about this? what if you were to write a awesome headline?
I mean, I don't wish to tell you how to run your blog, however suppose you added a headline to maybe grab people's
attention? I mean "ERZiNCANÌN TATLILARI" is kinda
vanilla. You could look at Yahoo's home page and see how they write post titles to get people interested. You might add a video or a related pic or two to grab readers interested about what you've written.
In my opinion, it could make your posts a little livelier.


my web-site - www.Privatecloudandhosting.info

Anonym hat gesagt…

For gain 7 download. many thanks.

Here is my web blog; xerox phaser 8560 toner

Anonym hat gesagt…

Those are incredible miniatures, which such lovely stories behind them.



my blog: sterling silver jewellery

Anonym hat gesagt…

Hi, I wish for to subscribe for this web site to get
latest updates, so where can i do it please assist.


Feel free to visit my homepage ... pilgrim jewellery stockists edinburgh **

Anonym hat gesagt…

Greetings from Ohio! I'm bored to tears at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can't wait
to take a look when I get home. I'm amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI,
just 3G .. Anyways, excellent site!

Look into my blog post; rosacea

Anonym hat gesagt…

Rb88 Rb88: 100% Betting Bonus up to €88
Rb88 is a top online betting rb88 site in India with sports betting, casino and betting. 다파벳 The site is licensed by the Gambling Commission of the クイーンカジノ Curacao

kakumyofacey hat gesagt…

Harrah's Cherokee Casino & Hotel - Mapyro
The Harrah's Cherokee Casino & Hotel is located in 동해 출장마사지 the 울산광역 출장마사지 beautiful Smoky Mountains of Western North Carolina, just 30 minutes from the centre of the Great Smoky Mountains 나주 출장샵 of Western North  Rating: 4.7 · ‎13 reviews 여수 출장마사지 · ‎Price range: $ (Based on Average Nightly Rates for a Standard Room from our Partners) 군산 출장안마